Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan  26/10-27/10 2022. Konst och Politik.

Världen: Erdogans regimvänliga tidningar har publicerat namn, adress, personuppgifter och foton på svenskar han vill ha utlämnade som påstås tillhöra den regimkritiska rörelsen. Mot svensk lag, förstås. Skippa Nato-drömmarna, slipp Erdogans arroganta attacker!

Ett lyckat försök med att rubba banan för en asteroid som närmar sig jorden visar på en beredskap att kunna undvika framtida ödesdigra kollisioner.

Sverige: Skolan. Skolelever lär sig inte stava. Det finns ju stavningskontroll på datorerna! Analfabetism light och särskrivning för den nya elevgenerationen. Men så har vi ju fått en ny moderat rationell skolminister…

Lund: 14,4  av Malmös hushåll är fattiga. Mot 1,9 % i Moderatghettot Vellinge. Märks redan att vi fått en mörkbrun regering.

Konsten: Malmökonstnärer markerar med bronsbitar offren för de senaste s.k. ”skjutningarna”. OK. Men som Jan Guillou påpekat röner gemene man större risk för dödsfall genom att halka i badkaret.

Boktips: Lennart Karlsson: Nordisk Form. Om Djurornamentik. Statens historiska museum, 1983. Tecknad och fotograferad stilkatalog. Bäst gillar jag Skabersjöspännets abstraherande former, i viss mån jämförbar med ”camoflagetekniken” inom graffitikonsten – djur och bokstäver stiliseras på liknande sätt. Boken är läsvärd – i sin något knappologiska form.

Övrigt: Det pågår en generationsdebatt i p1. Ja, jag erkänner, jag är en ”boomer”. Ännu värre: En typiskt 68:a, fortfarande aktivist och stolt över det. Och jag applåderar den unga generationen, gör vi revolution tillsammans jublar jag. Save the World – Smash Capitalism!

***

Citatet: ”Till och med att älska hopplöst är en lycka”. – Honoré de Balzac (1799-1850).

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 26 oktober, 2022 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com