Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

KRÖNIKAN 30/9 – 2/10 2022. Konst och Politik.

Världen: Nordstreamledningarna 1&2 utanför Bornholm har drabbats av flera explosioner och 180 000 ton metan har läckt ut i havet och i atmosfären. Inte bra för klimatet. Det verkar vara ett sabotage, men varför i så fall? Den (o)säkerhetspolitiska bedömningen dröjer, men Ryssland anses vara det land som skulle kunna tjäna på detta (och som för tillfället lastas för allt tänkbart elände). Ryssland anklagar USA. I krig är sanningen det första offret.

Ryssland-Ukraina: Ukrainas framsteg i de södra regionerna Cherson och Zaporizhzhia har varit mycket mer begränsade än dess framgångar i nordost. Frontlinjepositionerna kommer under regelbunden beskjutning när både Ryssland och Ukraina försöker driva på framåt (BBC).  ”I krig är det alltid folket som drabbas värst. Ukrainarna hotas av ryska bomber från öst och ett nyliberalt stålbad från väst. ’Öppna upp marknaden’ är det internationella kapitalets uppmaning till ett krigshärjat Ukraina”, skriver Proletären. Efter den s.k. oranga revolutionen 2004 och innan Viktor Janukovitj blev president 2010 var situationen för demokrati i Ukraina bättre än i de flesta tidigare sovjetrepubliker, och rättskipningen effektivare och mindre korrupt enligt Freedom House, men har därefter försämrats allvarligt, skriver Wikipedia.

Vidare om USAs relation till Ukrainas regering (2014): Tre tunga ministerposter innehades av utlandsfödda. George Soros stiftelse Renaissance Foundation hade betalat headhuntingsföretagen Pedersen & Partners och Korn Ferry för att ta fram kandidater till den ukrainska regeringen. De rekryterade totalt 185 tänkbara kandidater, av vilka 24 godkändes av Ukrainas ledning. Natalie Jaresko, en amerikansk riskkapitalist och tidigare avdelningschef vid USA:s Kievambassad, var finansminister. Litauern Aivaras Abromavicius var ekonomiminister och en av sex delägare i kapitalförvaltaren East Capital och chef på företagets Kievkontor. Alexander Kvitashvili, Georgiens tidigare hälsominister (2008–2010) som var bosatt i New York, hade samma post i den ukrainska regeringen. Eka Zguladze, tidigare inrikesminister i Georgien fick den viktiga posten som chef för Ukrainas antikorruptionsbyrå. Jaresko, Kvitashvili, Abromavičius och Zguladze, hade alla beviljats ukrainskt medborgarskap genom en särskild order av president Petro Porosjenko (Wikipedia).

Sverige: Julia Kronlid (SD) har till min oförställda förvåning blivit vald som vice talman i Sveriges riksdag. Så här resonerar hon:”Jag accepterar inte evolutionsteorins påstående att människor härstammar från aporna. Man kan ifrågasätta det vetenskapliga i det eftersom det ligger så långt tillbaka i tiden”.Tror hon då att människans historia enligt Bibeln endast är 6 000 år gammal? ”Jag var inte där då, jag levde inte då.”Hur ska man då förhålla sig till exempel till krita-perioden och dinosaurier? ”Jag vet inte om jag vill gå in på sådana detaljer.” Detta ur en tidigare intervju refererad av Nyheter24. Denna kvinna är ett fån. Kronlid är också känd som militant högerkristen abortmotståndare. Om något av detta kvalificerar henne till rollen som vice talman så undandrar det sig min förståelse helt och hållet. Det är nya tider nu – de gamla dåliga tiderna i retur. 

—Med SD tillbaka 6000 år, häng med!

Lund: Följande ingår i kommunfullmäktigegruppen för Sverigedemokraterna Lund 2022-2026.

Ledamöter: 1. Victoria Tiblom 2. Magnus Liljeroth 3. Åsa Wittenfelt 4. Urban Nilsson 5. Marcus Svensson 6. Bengt Malmberg

Ersättare: 7. Dragan Brankovic 8. Daniel Lindenryd 9. Susanne Fors. Nu vet ni vad dom heter när dom hittar på dumheter åt lundaborna.

Konsten: Protestkonstnären smetade blod och hår på den iranska ambassaden i reaktion mot Mahsa Aminis död. Den kurdiska aktivisten Zehra Doğan har släppts efter ett kort frihetsberövande av tyska myndigheter, men kan fortfarande bli åtalad (The Art Newspaper).

Boktips: Philip K. Dick: The Eye of the Sibyl. Classic short stories. Citadel Press 1992. Detta är en av flera samlingar av PKD:s tidiga kortnoveller, och det är där han är som bäst enligt mig. Särskilt kan jag rekommendera ”The Last of the Masters”. Hans längre romaner har inte riktigt samma studs och det är också novellerna som filmats, som den fantastiska Blade Runner, första versionen. ”The Second Variety” är utomordentligt kuslig. Många kritiker anser honom vara världens främste SF-författare, och hans genomgående filosofiska fråga är ”Vad är verkligheten?” Han besvarar den någonstans med att ”Verkligheten är det som finns kvar när du slutar tro på den”. Can the Mind know it?

***

Citatet:  ”Satans jävla aphelveten.”

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Markus Wiechel går till attack mot mörkhyade personer som han sett i ett filmklipp. 

      ***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 29 september, 2022 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com