Konst & Politik

Staffan Jacobson – författare, konstnär och frihetlig socialist i Lund.

Krönikan 25-26/8 2022. Konst och Politik

* Valet. I SVT/Novus väljarundersökning är SD största borgerliga parti, inte M. Och i sin kampanj för  kärnkraft åker L runt i landet tillsammans med SD. Det skiljer nu bara  0,2% mellan de rödgröna och SD-blocket. Och om det blåbruna SD-blocket bildar regering – kan vi vänta oss ett Påskuppror i kubik och kvadrat? Ja, om inte förr så den dagen Åkesson blir minister, om olyckan skulle vara framme. Det politiska valet i höst gäller annars som vanligt pest eller kolera, inte den reella ekonomiska makten som ju ligger i privata händer utanför parlamentet. Åsa Linderborg har haft en låg profil sedan MeToo och dess efterspel (se hennes bok ”Året med 13 månader”) men i sin senaste kolumn har hon återfunnit sin stamina. Rubriken lyder ”Vore valet en roman skulle den handla om en diktaturs uppgång”. Om SD-blocket vinner har Sverige fått sitt 1933. Men det kan också bli platt fall. Vi får hoppas på det.

* En B 52:a, den nordamerikanska flygplanstyp som bombade Vietnam, har anlänt till Sverige för ”en militärövning”. Vi är ju inte längre neutrala och det är ytterst USA som styr oss, genom kärnvapenmakten Nato. Detta fick vi aldrig rösta om i Sverige. 

* Den årliga björnmassakern är igång: mer än 600 björnar ska skjutas. Djurrättsaktivister tänker svara med jaktsabotage. Problemet är inte för många vilda djur utan snarare människans hejdlösa expansion.

Lund: Den onödiga, miljöskadliga och dyra planerade utbyggnaden av E 22 visar sig nu bli ännu dyrare. Lägg ner detta vansinnesprojekt! Lund behöver mer grönska, inte mer biltrafik.

Konsten / Boktips: Robert Crumb: The R. Crumb Coffee Table Art Book. Little, Brown & Company 1997.

***

Citatet: ”Hoppet om ett bättre samhälle föds ur förtvivlan över det nuvarande”. — SI.

***

Kommentera mera - här eller på Din egen blogg! Jag älskar diskussioner. Pingbacks uppskattas även. OBS! Endast inlägg på svenska.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades den 26 augusti, 2022 av in * KRÖNIKAN.

Translate from Swedish to Your language

Follow Konst & Politik on WordPress.com