virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

1354 B Södra m.fl.

Forts; Södras resultat är för tredje kvartalet 2,48 miljarder. Det är för kvartalet ca det dubbla Södra vil ha per år.

Vd:n Lotta tackar för att ”medlemmar byggt Södra starkt nog”. Uppenbart tackar hon då för att de sålt mycket nog virke till Europas lägsta virkespriser. Kommer Södra att höja priserna nu? Eller är det dolda bonusar och slarv med pengar som kommer att smitta Södra vid senare avslöjande?

Lotta säger tonar ner konjunkturläget med att virkespriserna sjunkit 20% från toppen. Men lägger inte till att de är skyhögt höga mot priser för två år sedan. (Enligt analys är de ca 70% högre än för två år sedan.)

Sannolikt börjar Södra att få rädsla för att deras dåliga sågverksindustri skall ge förluster igen, som varit vanligt i 25 år. Redovisningen visar nämligen att vinsten för Södras sågverk är nere på 1/5 mot tidigare kvartal. Dålig aptering och klumpig sågning kan vara ex. på belastande faktorer.

Södra säger att de ser möjligheter att minska kostnader ca en miljard om året. Indirekt är detta väl bevis på de många ineffektiva förhållande som många hävdat funnits i Södra i många år. Skogsägare vill också peka på virkeshantering, aptering, gallringskontroll, uppläggning, framförhållning, brister i redovisning mm. är sådant som avsiktligt missbrukats i det självgoda företaget. Detta är sådant som bara är möjligt i ett företag med för lite starka kritiker.

Taggar: Södra, Virkesakuten;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: