virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

Att jobba genom andra....

En som sysslade med coachning betonade vikten av att först lyssna till den som skall bli utförare eller den som skulle ansvara framåt. Det är en kort beskrivning av det som jag vill instämma helt i.

Nu är det nog en del som säger att jag inte levt helt efter detta och följande, fast jag tycker jag gjort det för det mesta. Men låt oss först inse att vi har olika ambition beroende på tiden som står till förfogande och var vi är i utvecklingen omkring person eller grupp.

Jag fick 1971 testa apteringsutbildning till huggare där virkeskunskaper var min specialitet att förmedla, men huggarna var resursen som oavsett studieförmåga, ålder etc. var den som skapade resultatet.

Liknande situation uppstod 1975 när förare i processorer skulle få samma utbildning. Ingen var ens huggare i grunden, utan alla saknade insikt om aptering även om flertalet åtminstone hade sett virke.

Med nästan lika många metoder som det fanns förare byggdes förmågan upp till ett läge till början av 90-talet då Skogforsk utnämnde slumpvis besökta grupper i Östergötland till Världsmästare i aptering.

Men apteringskunskapen i gruppen hade nu blivit större än vad egentligen arbetsledare hade och förarna krävde korrekta instruktioner och de föreslog även förbättringar i företaget. När det framfördes förslag/krav även till regionledning då uppstod motsättningar. Det kan varit anledning till att följande snart hände.

Vid slutet på 90-talet ändrade förutsättningarna, plötsligt skulle Södra konkurrera med kostnad och inte med kvalitet. På en handfull år slutade mängder av virkeskunskaper att användas och ny maskinpersonal fick inte utbildning i ekonomisk aptering. 20 – 50 kr/m3 försvann ut i tomma intet. Södra har på region Väst erkänt att 50 kr/m3 är normal värdesänkning, på åtminstone vissa verksamhetsområden.  Södra har kunde ”lirka” med apteringsinstruktioner, gränser mellan sortiment och t.o.m. sortimentsammansättning på avverkning utan invändningar numera från förare. Vrakvirke är plötsligt det värdefullaste virket för Södra. Som det kan bli från goda förutsättningar.

Taggar: Skogforsk, Södra, Virkesakuten;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: