virkesakuten

Ett verktyg för bättre virke.

30 Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsen deltar ju uppenbart också lydigt i den PR som virkesköparna vill se. När det är prisnedgång då ska det förstärkas, så skogsägare blir rädda och passar på att avverka innan det blir även dålig konjunktur. Nu lånar Skogsstyrelsen öppet de förrädiska orden som Johan Freij har skrivit om marknaden under sept., att den fallit kraftigt ja med 20 -40%. Om ni tänker efter skulle det normalt vara katastrof om detta försvinner på topp eftersom det normalt är vinsten. Verkligheten är den att virkesindex senaste åren stigit ca 300%.

Eftersom Skogsstyrelsen diskret skriver att efterfrågan är stor på virke så ha is i magen.

Se diagram i följande länk https://virkesakuten.blogg.se/2022/october/172-fortfarande-ar-priserna-pa-vinden.html

Skogsstyrelsen har nu presenterat att timmerpriserna under kvartal 3 stigit i Götaland med knappt 3%. Det motsvarar inte ens vad avverkningskostnaden stigit när säsongen började. I Götaland steg massaved 9% vilket visar att där kommer det nog att hända ännu mer och det är konkurrensen med bränslemarknaden som inte har stannat.

Marknadsanalytiker visar att det fortfarande är ca 200% kvar av indexhöjningen som skett från år 2020. De säger även att någon brant prissänkning inte är trolig med nuvarande efterfrågan på trä.

Att ”lukta” fram de som exporterar virke är nyttiga kontakter för att höja virkesvärdet och ha som jämförelse.

Taggar: Skogsstyrelsen, Virkesakuten;
Namn:
Kom ihåg mig?
Mailadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentar: