WE-hinder: Träbro

Med lite oregelbundna intervall tar vi oss genom alla typer av WE-hinder och hur de rids samt byggs. Nu är det dags igen och denna gång för träbron.
Fast sanningen att säga har vi ingen riktig bro.... Det krävdes mycket virke, och vi blev också fundersamma över hur vi skulle hitta lagom mellan tillräcklig hållfasthet kontra rimlig vikt. En bro som duger på tävling kräver nämligen en del.
Men man kan förstås göra det enklare och bygga en mindre bro för träning. Eller som vi, som har förstärkt ett par lastpallar som vi håller ihop med spännband. Om man sätter upp hinderstöd med bom som "räcken" så är man typ hemma. Sockerbitar kan också funka som inramning.
Eller så tränar man med en rejäl gummimatta, som inte heller är en tävlingsbro, men som kan ge bra träning och tillräcklig utmaning att börja med. I alla fall för vissa.
I teknikmomentet MÅSTE man skritta över bron. Om den är med i speed ska den vara säker att ta i galopp. Annars kan den förstås strykas av banbyggaren.
Det blir ett härligt ljud när man tar den i galopp. Våra hästar verkar tycka det är lika kul som vi, och bilderna är från Ölmstad och deras fina bro. Observera de smarta handtagen på sidorna, två för varje tredjedel på varje sida.
Så här står det i teknikbilagan till tävlingsreglementet:

Hindret består av en bro som ska vara säkert och stabilt konstruerad av kraftigt material med räcken på båda sidor och halksäkrad yta. Rekommenderade mått på bron är minst 4 meter lång, 1.5 meter bred och 20-60 cm hög på sin högsta punkt. Bredden får inte minskas till mindre än 1 meter och den ska vara väl infångad. För att bron ska få användas i speedmomentet ska den vara minst 1,5 meter bred och 3 meter lång.

I teknikmomentet rids bron i skritt. Ingen annan gångart är tillåten så länge någon hov befinner sig på bron. I speedmomentet gäller valfri gångart.

Bedömning:

- Taktmässigheten och avspändheten i skritten och övergångarna samt hästens förtroende inför hindret.

- För godkänt betyg krävs att hästen visar förtroende för uppgiften och bibehåller samma gångart genom hela utförandet.

 
 
 
 

 

0 kommentarer