Hitta balansen


Konsten är att rida MED 
och inte mot hästens rörelser. Det där med att ha en bra sits och bra inverkan är sannerligen inte så enkelt när man sitter på ett stort djur som rör sig.
 
Och det är väl inte så enkelt för hästen heller. Att få upp en ryttare påverkar balansen, och dessutom vill den där ryttaren påverka även hur hästen rör sig.
 
Vi har haft förmånen att kunna träna centrerad ridning några gånger nu. Vi bygger på med lite i taget. Att vara liksidig och jobba bort spänningar har varit en del.
 
Jag känner att det gör skillnad, och det hakar bra i de vanliga dressyrlektionerna. Att rida bättre själv är ju nyckeln till att få hästen att gå bättre.
 
Det blev så tydligt i lördags när det var dags igen för träning med Pernilla. Först ut var Ella och Finja, och sedan red Aska och jag. Vi hade liknande saker att jobba med, och liknande svårigheter.
 
Vi skulle trava sakta i lätt sits. Inte så svårt i frisk galopp, tycker jag. Mycket svårare i sakta trav. 
 
Jag hade svårt att hitta balansen, och då belv det ännu svårare, för Aska undrade om jag menade att ändra tempot när jag inte kunde stå stabilt och mjukt. Hon frågade och jag kämpade.
 
Jag fick stanna, och så blev det foto i utgångsläget. Sedan vinklade vi lite mer i höften, kom lite närmare sadeln och hittade svikt och balans. Ny bild. Ella hade gjort samma. 
 
Det kändes som att jag hängde ner på öronen (det hade Ella också sagt), men det såg jag ju att jag inte gjorde. Så OK, nytt försök.
 
Och när jag blev mjuk och stadig blev Aska mjuk och stadig. Tempot blev rytmiskt och jämnt, och nu gick det rida mjuka fina volter. Aska tackade med en frustning - et bra kvitto.
 
Även efter galopp hittade vi balansen i övergång och fortsättning. Det blev inte hastigt när jag blev mer följsam. Inte statisk, men stabil.
 
Inte lyckades jag i varje stund - så enkelt är det inte. Men bra att få bilder och känsla att ta med och träna vidare på. Det tror jag Aska också tycker är en bra idé! Och Finja håller med!
 
 
0 kommentarer