Direktlänk till inlägg 5 november 2022

Elmia 2022 dag 2

Av Cindi Groop - 5 november 2022 08:13

Hotellfrukost, mums!

Klockan 9 började showen och först ut i ring var simmental unga kvigor.

 

Det var väldigt nervöst innan. Vår första gång som domare och läktarna fulla med åskådare och inte minst alla förväntansfulla uppfödare som kom till Elmia med det bästa de hade.

Vi kände stundens allvar och hoppades att vi kunde ge en rättvis bedömning av alla de fina djuren.


Då djuren sen kom in i ring så kände jag faktiskt ett helt annat focus, allt annat försvann och man gick in i uppgiften.

Fina,fina djur. Anna och jag hade kommit överens om arbetsfördelningen så att jag tittade på helhetsintrycket, harmoni och hon granskade detaljer; pekade någon klöv aningen utåt, för raka ben osv.

Jag fick dirigera hur djuren skulle visa sig i ringen och ställa upp dem då vi valt ordningsföljden samt dela ut rosetterna, medan Anna berättade i microfon för publiken hur vi bedömt djuren.

Samarbetet gick bra då vi blev varma i kläderna. Tid och rumsuppfattning försvann lite, men vi gick bara 15 minuter över den beräknade tiden, så någon hade nog planerat bra.

 

 

Denna valde vi till bästa unga kviga. Mycket fin!


Vi hade inte på förhand fått några uppgifter om djuren. Vi visste alltså inte varken stamtavla eller uppfödare.

Vi fick faktiskt födelsedatum, men det hade egentligen ingen betydelse, vi koncentrerade oss nog enbart på exteriören.

Det var väldigt intressant att i efterhand gå omkring på mässan och titta på vilka stamtavlor djuren hade. 

För charolais sade ju inte heller stamtavlorna mig något, men för simmental så har jag ändå ganska bra koll på de svenska släkterna. 


Utställningen gick alltså till så att först tävlade unga kvigor i en grupp mot varandra där vi då utsåg bästa kviga.

Sen kom en grupp dräktiga kvigor och sen olika åldrar av kor som kalvat.

      


De som vann i respektive grupp gick då vidare och tävlade om bästa hondjur.


På samma sätt gjorde vi då med tjurarna, först unga tjurar mot varandra.

 

Sen lite äldre tjurar.

       

Den sista här valde vi till bästa handjur.


Bästa handjur gick senare vidare att tävla mot bästa hondjur för att utse bäst i rasen BIR.

 

Här står då bästa hondjur mot bästa handjur i ringen i tävlingen om bäst i rasen. Och vi valde tjuren som BIR.


BIR gick då vidare om att tävla om BIS: Best in Show, mot de bästa i samtliga köttraser.


BIS bedömdes av samtliga rasdomare gemensamt på eftermiddagen.


Charolais bedömningen skulle börja kl 11.00, men vi hade ju dragit lite över tiden så vi kom igång lite senare än planerat. Det var mindre antal djur i charolaisutställningen, så vi kunde ta igen lite på tidtabellen. Ni var vi ju också lite mer varma i kläderna och vi fick det att flyta på rätt snabbt. Och förstås går det snabbare om det är 5 djur i ringen istället för 9.


Det var lättare än jag hade förväntat mig att bedöma charolaisdjuren. Jag har ju inte samma erfarenhet av dem. Men det var nog  i princip samma som att döma simmental. Och jag förlitade mig på Annas omdöme, men vi var nog helt eniga om vinnarna. Så det var roligt.

     

Igen, mycket fina djur hela vägen.

Till bäst i rasen valde vi faktiskt den på sista bilden, en äldre ko. Helt fantastisk rygglinje och i toppskick, mycket muskulös och med hållbara ben. Så ska en ko se ut!

Att en ko vinner bäst i rasen är kanske lite oväntat. Tjurar har ju oftast lite mer utstrålning och snygga muskler och kvigor kan vara mycket fina och ännu inte utsatts för den påfrestning som kalvningar ger. Men denna ko var mycket välhållen. Imponerad.

Vår bedömning tar ju inte i beaktande om prestationer i övrigt, det har vi ju inga uppgifter om, utan vi bedömde bara det vi såg. Men man kan ju hoppas att prestationer och exteriör går hand i hand.


Då alla raser var klara med sin bedömning, så forsatte tävlingen med att alla hondjur som blivit bäst i sin ras kom in i ring och alla domare från alla raser diskuterade sig fram till vilket djur som i tur och ordning fick lämna ringen tills bara den bästa var kvar. Vi var 6 domare i ring, 3 från Finland, en från Sverige, en från Danmark och en från Frankrike.

   

Till sist så hade vi då enats om vilken som var utställningens bästa hondjur och utställningens bästa handjur.

 

Här står då de sista båda handjuren kvar mot varandra. En röd angustjur mot simmentaltjuren. Domarnas röster föll ut så att angustjuren blev bästa handjur och simmentaltjuren blev andra.

Vi var väl inte helt eniga här kan jag erkänna, men majoriteten valde angustjuren. Så då blev det så.


Bästa handjur och bästa hondjur fick då komma in i ring och tävla om Best in Show.


Däremot var domarkåren helt eniga om vilket djur som blev Best i Show.

 

Här står då två unga djur i ring och tävlar om Best in Show. Olidligt spännande. En angus tjur och en limousinkviga. Vem vinner?

 

Jag blir nästan rörd då jag ser detta. Även om inte min ras vann BIS, så var vi helt eniga att denna kviga var en värdig vinnare. Så snygg!

Stort grattis till uppfödarna!


Dagen avslutades med en god prisutdelningsmiddag på mässområdet med alla som hade ställt ut djur och alla domare. Vi hade intressanta diskussioner vid matbordet, men efter middagen var vi nog så tråkiga att vi gick tillbaka till hotellrummet och stupade i säng.

Det hade varit en intensiv, spännande och helt fantastisk dag och både kropp och knopp var helt slutkörda.


Men det här lever jag länge på. Oerhört nervöst innan, men en skön känsla efteråt. Vi får hoppas att utställarna var nöjda mer vår insats. Alla kan ju tyvärr inte vinna, men jag skulle nog vilja ge pris åt alla. Tänk vilken arbetsinsats de alla lagt ner. Att träna djuren att gå fint i utställningringen, att tvätta dem och ställa dem i utställningsskick och att sen kuska dem över halva landet för att ställa ut på Elmia. Respekt!


Dessutom vill jag nämna utställningen i showmanship, som alltså var barn och unga som ställde ut sina djur och bedömdes över hur väl de visade upp sina djur. Jag var inte själv med och bedömde då, men jag tittade på.

Så imponerad! 

Vilket fantastiskt fritidsintresse att träna på att leda stora köttrasdjur på utställning. Kräver förstås engagerade föräldrar. Men jag blev faktiskt varm i hjärtat av detta   

 


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards