Direktlänk till inlägg 2 november 2022

Elmia 2022

Av Cindi Groop - 2 november 2022 08:47

 

Nu har jag laddat upp bilder hit så att jag har material för en hel roman. Men det ska vara kort och focuserat, har jag tänkt mig, så vi försöker bita av en sak i taget.

Baaahhh, var ska jag börja?


Jag måste ju nästan börja i slutet, det som ligger närmast i minnet. Jag har allltså varit med om en helt fantastisk resa.

Nu är ju mitt minne inte så pålitligt, så tider och detaljer får ni ta med en nypa salt, men jag ska försöka återge storyn i stora drag.


Det var en gång, nä kanske inte riktigt så, men jag tror det var i våras, så ringde ordföranden Roger från svenska simmentalföreningen och frågade ifall jag och en till från Finland skulle vara intresserade av att ställa upp som domare för simmentalrasen på höstens Elmia mässa i Jönköping.

Jag höll ju på att trilla av stolen, jag????!!!

Månne jag hade missuppfattat frågan? 

Nä, jag hade förstått rätt. Och visste jag någon annan lämplig som kunde tänkas passa?


Jag funderade ju på flera alternativ, men vi kom då gemensamt fram till att finska simmentalföreningens ordförande skulle vara lämplig. Hon jobbar som seminolog och är ansvarig för några dikogårdars avelsplanering och så har hon genomfört alla exteriörbedömningskurser som Faba ordnat, även om hon inte arbetar som exteriörbedömare.

Jag gick ju också Fabas exteriörkurs för uppfödare, men vi som inte var anställda av Faba så fick ju inte tillgång till alla papper, bara grunderna.

Och jo, hon kunde också ställa upp på Elmia. Så det gick ju smidigt, trodde jag......

Jag bokade genast två rum på hotell nära mässan.


Nå, då det var dags att beställa båtbiljetterna så bokade jag biljett åt mig och Krister, han ville också komma med på lantbruksmässa, och så skickade jag våra uppgifter vidare och sa att hon ju kunde boka på samma rutt, så kör vi tillsammans från Stockholm.

Då fick jag svaret att hon var sjukskriven resten av året, kan jag hitta en ersättare     

Tll saken hör att de också hade tagit kontakt från svenska charolaisföreningen och frågat om vi två också kunde bedömma deras rastävling. Jag slog ifrån mig, eftersom jag inte kände mig säker på att dömma en annan ras, men Johanna var ju utbildad på alla köttraser, så för henne var det inget problem, så då lovade även jag ställa upp.


Nu, två veckor före Elmia, stod jag plötsligt ensam som domare i Sveriges största djurutställning! Ve och fasa.


Det blev att ringa till Sverige, förklara situationen, och lova att snabbt försöka hitta en ersättare.

Nåja, det var många krokar i den långdansen, men till sist fick jag tag på Anna-Greta som med kort varsel lovade komma med. Prisa gudarna!

Anna är dessutom svenskspråkig och en av fyra certifierade exteriörbedömmare i Finland. Så det löste sig sist och slutligen till det bättre.

Jag hade nog tänkt på Anna redan i våras, men jag uteslöt henne för jag trodde inte att hon skulle ställa upp på egen fritid med sina kunskaper. Men jag hade tack och lov fel och slutet gott allting gott. 

Men det hann nog bli lite svettigt där en stund.


Fasiken, varför blir det alltid så långa utläggningar, vi har ju inte ens kommit till Elmia än, som inlägget skulle handla om.


Nåjo, vi hade fått avbytare och Linn lovade sköta Liam som råkade ha höstlov samtidigt. Så det löste sig fint. Jag hade två kor som eventuellt skulle kunna kalva under tiden, men de satte jag in i kalvningsbox så avbytaren kunde ha bra koll på dem under tiden.

Anna kom med i vår bil och vi körde ner till Åbo, nattbåten över till Stockholm och sen vidare ner till Jönköping. Framme vid hotellet 11-tiden.


Nå, några dagar före Elmia så undrade Roger om vi båda också kunde vara domare i SIRE-tävlingen? Nå vad är det då?

Jo, det är beprövade äldre tjurar, från olika raser, som tävlar mot varandra i exteriör. Men förutom en skönhetstävling så vägs också deras prestationer som avelstjur in i helhetsbedömningen. Vi kommer att vara 5 domare som rangerar tjurarna från första till sista plats och så räknas det ihop och så utses bästa tjur.

Nåjo, visst kan vi väl det då vi ändå är på plats. Så kl 14 på onsdagen vi kom dit så kastades vi direkt in i hetluften och fick bedömma de stora tjurarna . Häftigt!


 

     

Här är några av de tävlande. Krister fick vara fotograf. Tyvärr har jag inte bilder på alla, men mäktiga tjurar var det.

Vinnare av SIRE-priset blev faktiskt en simmentaltjur, Ulster av Frönshult!

       

Ägare av Ulster är gården Vita Fall, som förutom ära och berömmelse, också vann 20 000kr. Dessutom fick de komma med i tv4 Sverigesvepet.


På kvällen blev vi bjudna på middag på hotellet med simmentalföreningen.


Nej hör ni, dagen från oss skrider. Jag måste nog gå och jobba litet idag också. Det räcker med Elmias första dag idag, så hoppas jag kunna återkomma snart med resten.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards