Direktlänk till inlägg 30 november 2021

Beställning av semintjurar

Av Cindi Groop - 30 november 2021 08:34

Det är sista november och termometern visar -21 grader! He,he,he........


Nåja, jag sitter nu i alla fall inomhus, ännu en stund, och passar på att göra lite reklam för de semintjurar som vi i simmentalföreningens styrelse valt ut för förhandsbeställning till säsongen 2022.


Först ut är Ingmar PP

 

Ingmar är en så kallad kombinationstjur, dvs han kan användas både på mjölk- och på köttsimmental. Han väntas då ge dikor som ger bra med mjölk. 

Ingmar är vårt förslag till tjur att användas till kvigor för lätta förväntade kalvningar.


Andra tjurar som med fördel kan användas till kvigor är VB Unne och VB Spartacus. Unne ger lätta kalvningar, men det blir en lite mindre modell på de vuxna djuren också. 


Nästa tjur är en av mina favoriter.

 

Frosty King! Här pratar vi tillväxt och exteriör! Dock är Frosty hornad, men eftersom många nu har gentestat sina kor, så går det bra att kombinera Frosty med homozygot hornlösa kor, så blir avkomman hornlös i alla fall.


Många pratar idag om att små kor skulle vara bättre för miljön, men det är rent ut sagt bullshit om ni frågar mig. Bäst för miljön är så effektiv produktion som möjligt. Djuren ska kunna ge så många kilon kött som möjligt per kilo foder. Det är bäst för miljön. Det gäller åkermark också. Att odla men inte få någon skörd är det absolut sämsta alternativet för miljön. Det är väl banne mig mat åt jordens växande befolkning vi producerar?!


Okej, nu blev det lite utsvävning i min tjurpresentation, men jag blir så förbaskat trött på de som anklagar kossor för den globala uppvärmningen. Kor fungerar i ett kretslopp och koldioxid är livsviktigt för att något ska kunna växa alls. Det är fossila bränslen som är boven, inte kor! Nåja, vi fortsätter:


Nästa ut är Primus PP

 

PP står alltså för homozygot hornlös = alla kalvar blir hornlösa.

(Pp betyder heterozygot hornlös, alltså att tjuren är hornlös, men att den också har gener för horn.)


Primus är en bra tjur. Att beakta är dock att Hedetoft United finns i stamtavlan. United har använts ganska mycket i Finland, så han finns i ganska många stamtavlor. Också semintjuren Mustik som använts flitigt har United bakom, så man får hålla koll på släktskapen om man använder Primus.


Primus går också att fås könsseparerad. Man kan alltså välja om man vill ha kvigor eller tjurar efter Primus. Könsseparerade doser är dyrare, men ifall man vet vilket kön man vill ha, så finns det alternativet.



Sist ut är Amadeus PP

 

Amadeus står för helt nya linjer. Pappa är en tjeckisk tjur som är helt obekant för oss. 

Amadeus har riktigt fina index och ska bli intressant att följa.

Själv tycker jag, utgående från bilden att han är lite klen. Inte så muskulös i bakdelen. Men jag ska absolut pröva honom. Jag får väl välja ut några av mina bastantare kor för att balansera exteriören.


Nu hoppas vi bara att vi får in många beställningar på våra tjurar. Primus och Amadeus är dessutom väldigt förmånliga om man jämför med samtliga rasers förhandstjurar. De kostar bara 10€ per dos.


Själv har jag beställt 10 doser vardera av Ingmar, Frosty King och Amadeus och 6 doser Primus. Jag har ju redan en del Mustikdoser, så det får räcka.



Ahhh, äntligen når den bleka novembersolen upp över trädtopparna. Orkar den månne höja temperaturen en aning så denna frusna själ vågar sig ut och jobba? 

Det lovas annars dessutom över 10m/s nordlig vind till eftermiddagen. Så roligt........

Och som om det inte räcker med elände så är elen rekorddyr. 


Ja på tal om el. Jag sitter och väntar på att elöverföringsbolaget ska ringa tillbaka på svenska. Jag har suttit vid deras hemsida nu i flera dagar och försökt anmäla att två träd ligger mot elkabeln till vår fastighet. Det finns en länk till en blankett som inte fungerar. Jag har försökt kommunicera med deras chatt, gett kordinater, namn och telefonnummer. Ingen reaktion. Jag har försökt ladda ner deras app, men den bara står och snurrar. Idag tröttnade jag och försökte ringa deras felanmälningsnummer. Valde svenska som språk. Gissa vad som hände? Just det, ingenting. Så nu väntar jag på att någon ska ringa tillbaka. Önska mig lycka till......

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< November 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards