Direktlänk till inlägg 29 november 2021

Lite av varje

Av Cindi Groop - 29 november 2021 08:28

Usch vad det är kallt! Jag protesterar!


Varenda år inbillar jag att det nog inte är så farligt, men tusan då man måste gå ut och allt är så förbannat kallt.

Nä, låt det bli vår, NU!!!!!!!


Nåja, bara att bita ihop. Att resa verkar ju inte heller vara ett alternativ inom överskådlig framtid. Faktiskt så är jag helt nöjd med det. Ja, det är ju inte alla som har hört om det, tydligen, men det pågår faktiskt en pandemi. Och så enkelt är det faktiskt att hur vi agerar har betydelse. Hur svårt kan det vara att hoppa över semesterresandet tills läget har lugnat ner sig?

Nåja, mänskligheten behöver ju minskas, så kanske man får ta ansvar för sina egna handlingar. Jo, man kan dö.


Ja ni märker att det är vinter, jag blir ganska mörk.


Jag har faktiskt börjat ladda upp lite bilder. Skönt att kunna längt sig tillbaka till sommaren,

Fast vi har haft lite bekymmer med de minsta.

 

Kisse kom in en dag och var riktigt dålig. Vi misstänkte att hon blivit överkörd. Hon bara låg och blundade och pep till vid beröring. Det var en söndag, förstås. Hon fick ligga i kökssoffan under övervakning och det var nog nära att vi ringt någon med bössa, för vi trodde faktiskt att slutet var nära. Ibland gick vi nära bara för att se om hon ännu andades. Men veterinären var på väg för att raspa tänderna på hästarna till måndag morgon, så vi beslöt att avvakta tills hon tagit en titt på henne, ifall hon ännu då skulle vara vid liv.

Nå veterinär kom och konstaterade att hon säkert varit i slagsmål och fått en repa i nacken som blivit infekterad, varvid hon fått feber. Antibiotika bara så blir hon nog bra. Feber!? Vi som trodde hon blivit överkörd!


Nåja, hon fick smärtstillande och antibiotika och blev fullständigt återställd. Lilla gumman, 11 år i år.


Nu nyligen var det då dags för nästa sjukling. Lilla , lilla Ozkan, 11 månader.

 

Sängläge i samma soffa.

Hon hade inte alls samma tydliga symptom. Vi hade märkt att hon en tid dragit sig lite undan, lite dålig matlust. Gick och la sig bakom vedsäckarna t.ex Men då vi gick ut så var det full fart. Inget som tydde på att hon var sjuk. Först trodde vi att det var något som skrämde henne. Var det några smällar, eller kanske något rovdjur som vi inte visste något om?

Men så en lördag då hon var hos Linn i Övermark så sa Linn att hon skakar, har hon månne feber?

Nå då det kom hem på söndag så mätte vi feber: 40.4 grader. Skit! Vad är det för fel med hunden? Allmäntillståndet annars bra, bara feber.Söndag förstås igen.

Men vi avvaktade till måndag och jag for till klinik. Det blev både blodprov, ultraljud och röntgen, men inget fel hittades. Blodprovet visade mycket högt infektionstal, det låg på 189 och ska inte vara över 10. Men varför?


Nåja, på onsdag fick vi antibiotika i alla fall, fast vi inte visste vad som gjorde henne sjuk. Första tabletten spydde hon upp efter några timmar. Då blev jag verkligen orolig. Vad är det för fel?

Men efter det hölls tabletterna nere och febern gick ner. En gång till spydde hon under kuren, men den fungerade i alla fall. Nu är det en vecka sedan avslutad kur och hon verkar ännu må bra. Vi ska mäta tempen ännu idag för att se att det är normalt. På söndag fyller hon 1 år. Hoppas det inte är något allvarligt som vi ännu inte upptäckt.


Jag borde annars skärpa mig och träna henne nu om hon ska bli någon vallhund. Mamma Yezz är ju faktiskt redan 8 år. Hon fungerar nog ännu, men nog märks det ju att farten är långsammare.


Men det är så kallt ute! Jo, jag vet att jag är en liten fis. Men tyvärr, det är nu bara mitt handikapp. Jag får skylla på min far. Han har alltid undvikit regn. Vi brukar säga att han säkert smälter i regn. Nå, regn tål jag, men inte kallt.


Idag har jag sammanställt beställningslistorna för årets sista köttretur. Slaktbilen hämtar djuren imorgon. Det är en del sorteringar innan de kommer, men det ska nog gå bra, hoppas jag.

En del kor mönstrar jag ut nu. Lite dåliga klövar, lite dåligt lynne. Annars bara gett för höga födelsevikter.


Liten kommentar till använda semintjurar, så Bar 5 Evolution har kanske inte riktigt levt upp till förväntningarna. Höga födelsevikter, men inte tillväxten som kanske borde funnits där.

Worldwide överraskar annars positivt. Hans döttrar verkar bli bra moderdjur. Lätta kalvningar och tillräckligt med mjölk. De ser också ut att ge bra köttklass.

Vb Nisse har i alla fall här gett lite höga födelsevikter, men döttrarna verkar fungera bra. Jag har faktiskt en riktigt speciell Nissedotter. Hon heter Gunnel och hon är med överallt! Ska man köra in foder, så står Gunnel vid grinden, ska man föra ut djuren, så kommer Gunnel, ska man ta in ungdjur, så nästlar sig Gunnel med och om någon är brunstig, så kan ni vara säker på att Gunnel är med i leken.

 

Här en bild då Gunnel absolut ville in då jag avskilde ungkvigorna.


Nå, i söndags var det mycket brunster på gång och Gunnel var förstås med och hoppade. Hon var alldeles genomsvettig. Men då ungtjurarna också började visa intresse för henne så tänkte jag att fasiken, inte kan hon väl själv vara brunstig? Hon borde vara 170+ dagar på väg med semintjuren Harley. Men det ser faktiskt inte bra ut.

Så jag ringde semintjänst, för seminering av 4 st och dräktighetsundersökning/seminering av Gunnel.


Tack och lov var hon ändå dräktig! Jäkla ko! Nå ,nu vet jag.


Jaja, inte kan jag ju ta igen allt som hänt i ett enda inlägg. Kanske jag kommer att uppdatera lite oftare nu. För ut vill jag ju ändå inte gå.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Cindi Groop - Onsdag 28 feb 17:59

Ja sportlov pågår och vi har faktiskt några dagar lediga. Ja jag är ju både sjukskriven och har semester, så jag får ju nog vila på riktigt, med gott samvete.   Idag har jag städat lite och tvättat lite kläder. Jag önskar jag kunde säga att nu ä...

Av Cindi Groop - Måndag 19 feb 09:03

Ja februari är på gång minsann, men inte jag..... Suck, det kommer såna här ålderstillägg som man inte räknar med. Jag har varit på koll till kärlkirurgiska pga den djupa ventrombosen jag fick i vänster vad förra våren. Så nu väntar jag på kallel...

Av Cindi Groop - Måndag 29 jan 10:16

Ny vecka, nya möjligheter för dumheter!   Nåjo, jag har redan börjat. Dels har jag skrivit till NTM centralen och frågat lite om hur vi riktigt ska göra med våra avtal om skötsel av jordbruksnatur och landskap. De sågade ju bort en stor del av vå...

Av Cindi Groop - Måndag 22 jan 11:35

    Jo hej igen. Idag är det plusgrader och snöstorm. Yeiii! Finns det faktiskt folk som gillar vinter? Kan inte förstå.   Men, idag har vi gjort höstanmälan. Vilket i stort sätt är en genomgång över vad vi har gjort på vilka åkrar under...

Av Cindi Groop - Fredag 19 jan 13:32

Hallå! Jag har kontorsdag idag. Kallt och bedrövligt ute, så jag söker orsaker till att få hållas inomhus. Idag har jag sökt årets första djurstöd. EU-s husdjursstöd för tjurar och slaktlamm samt stöd för djurens välbefinnande. Jag satt på kurs...

Presentation

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< November 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards