Direktlänk till inlägg 2 november 2022

Flickhandbollen i Malmö växer

Av Magnus Månsson - 2 november 2022 21:20

Efter de senaste granskningarna av skånsk friidrott är det angenämare att studera återväxten i skånsk ungdomshandboll.

Jag gör det med utgångspunkt från insatserna i USM, väl medveten om att det finns en stor verksamhet under SM-lagen, som visar ett handbollen vilar på en stabil grund.

För en tid sedan noterades i den här bloggen att i 18-årsklasserna nio damlag av 12 tog steget direkt till steg 3 (det vill säga kom etta eller tvåa i sin grupp) och bland herrarna åtta av 12.

***

Sen dess har även 16-åringarna klarat av sitt första steg. Damsidan var stark. 20 lag deltog, 15 avancerade direkt till steg 3. Att två av dem kom från Lugi är inget anmärkningsvärt men att även IFK Malmö fick två lag klara för tredje steget är anmärkningsvärt och positivt. Lägg till att HK Malmös lag också avancerade och den positiva bilden av flickhandbollens utveckling i stan accentueras. Det är länge sedan Malmö kunde visa en sådan stark flicksida. På 1980 hade Dalhems IF, främst, och Malmö BI både bredd och lag i Sverigetoppen.

Övriga lag som är steg 3-klara är Kristianstads HK, Ankaret, Lundagård, Eslövs IK, OV Helsingborg, H 65 Höör, H 43 Lund, Åhus, Lödde och Ystads IF, alla över år stabila ungdomsföreningar.

***

De skånska klubbarna hade det tuffare på pojksidan i sitt inledande gruppspel. Elva lag slipper steg 2, åtta måste i höst ta den vägen för att få spela USM även 2023.

Av de elva har Ystads IF alla sina tre lag vidare. I min värld imponerande även om man tävlar i tvåårsintervaller. Lugi visar att det verkligen är en tvåkönad förening, liksom bland pojkarna tog sig två lag direkt vidare.

Övriga lag: IK Sund (Helsingborg), Lödde, HK Malmö, IFK Kristianstad, Vinslöv och OV.

Anmärkningsvärt är att inget av H 43:s båda lag tog direktsteget till omgång 3. Det är för tidigt att dra några slutsatser av denna ”miss”, som givetvis kan kompenseras i steg 2.

***

14-åringarna har också spelat sina första matcher. Upplägget är annorlunda, Inga lag slås ut. Efter det första gruppspelet går alla vidare och seedas efter prestation för att i de följande omgångarna skall få likvärdigt motstånd. Till finalspelet skall åtta lag, precis som i de andra två åldersklasserna, åtta lag utkristalliseras.

Sympatiskt, 14-åringar skall inte känna sig utslagna. Men dyrt, många, långa, dyra resor med övernattning.

Det finns inom ungdomsidrotten, gäller alla sporter, en ekonomisk segregation. Alla familjer har inte råd. Och inte alla föreningar heller.

Kanske något att fundera över.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards