Direktlänk till inlägg 1 november 2022

Damerna bättre men ej bra

Av Magnus Månsson - 1 november 2022 18:32

För en tid sedan granskade jag det skånska friidrottsåret på herrsidan.

Det var inte bra, sett ur ett toppbredd-perspektiv faktiskt riktigt uselt. Och för att göra bilden än mer negativ, det är väldigt få grabbar i mellantonåren som ägnar sig åt friidrott.

Damflicksidan då?

Den är generellt sett bättre. Men ingalunda bra. Det som överraskade mig var att det även i 16- och 17-årsklasserna endast var mellan 15 och 20 tjejer totalt som någorlunda seriöst ägnade sig åt friidrott. I F 15-gruppen var det cirka 25.

Tendensen i de lite yngre årskullarna har varit att startfälten i flickgrenarna varit betydligt större än bland grabbarna. Något fler pojkar har nu fortsatt upp i åren – i vissa grenar, måste tilläggas – medan bortfallet bland flickorna procentuellt blivit större. Tyvärr talar vi om små tal. Det är ju bara ett fotbollslag med några avbytare.

På damsidan kan, generellt sett, yngre tjejer hävda sig bättre bland i seniortävlingar. Det märks naturligtvis också statistikmässigt. Malmö AI har några duktiga mångkamperskor i svenska eliten och de fyller ut årsbästalistorna i många grenar.

Liksom på herrsidan är de skånska sprintertjejerna i topp i Sverige, ja, på 100 och 200 meter särklassigt bäst. På 400 meter är det okej.

Från 800 meter och uppåt finns det några enstaka löpare i närheten av svensktoppen men en dålig bredd och där, precis som på herrsidan, duktiga veteraner gör att det över huvud taget kan sammanställas en skånsk Tio-i-topp-lista.

14,02 på korta häcken är okej, liksom två ytterligare under 15 sekunder men sen bara tre till under 16 sekunder imponerar inte. Lika lite som att 61,77 på långa häcken är långt före tvåan.

184 i höjd är bra – vi talar ur svensk synvinkel – men bara tre på 170 och bara tio totalt över 160 är inte övertygande.

Stav är intressant. Med två hoppare över 4 meter och en på 393 är de skånska damerna bättre än herrarna.

Endast två över 550 i längd kan ingen vara nöjd med lika lite som de två främsta i tresteg har 11.70 respektive 11.62 Och bakom, i båda grenarna, en brist på bredd.

I kasten finns topp i kula, Fanny Roos, och diskus, Mathilda Eriksson, men ingen som är i närheten av att ta upp konkurrensen på denna nivå.

I slägga har många av de unga, lovande tjejerna försvunnit, kvarstår unga Thea Löfström, Åhustjej som tävlar för MAI, med 63,52 och med 47 meter som näst bästa skånska resultat.

Ingen skånska satsar seriöst på spjut.

***

Det här är inte heller någon ljus bild av skånsk friidrott. Men kanske ljusare än herrsidans.

Sett i backspegeln är den totala tillbakagången klar.

Varför har det blivit så?

Och vem bryr sig?

Jag återkommer med mina funderingar.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards