Direktlänk till inlägg 17 oktober 2022

Jag håller på BK Häcken

Av Magnus Månsson - 17 oktober 2022 18:04

Okej, låt mig vara moralist och gammalmodig i mitt tänkande, samtidigt som jag givetvis är motståndare till kollektivt bestraffande.

Men jag hoppas verkligen att inget Stockholmslag vinner årets allsvenska i fotboll. Inget ont om klubbarna i sig, men deras supporters – nu generaliserar jag – är inte värda att fira ett guld med tanke på de senaste tidernas skandaler. I samma härad måste tyvärr också Malmö FF placeras, inte minst efter bortaföljets uppträdande till mötet på Olympia mot Helsingborgs IF.

Nu gäller det att BK Häcken – och kanske Kalmar FF – håller ut. Såg förstås att Häcken fått böter två gånger av Svenska Fotbollförbundet och riskera en tredje bot. Några av spelarnas barn har nämligen firat en seger på hemmaarenan Bravida tillsammans med sin pappa. Och se det är inte tillåtet ens på fridfulla, huliganbefriade Bravida.

Med händelserna på Tele 2 i gårdagsfärskt minne kan man bara sucka. Vilken glädje Blair Turgotts dotter spred till Häckenanhängarna, när hon lekte med bollen vid firandet av serieledningen!

***

Häckens position i fotbollshierarkin i Göteborg syntes tydligen i lördags. Förvisso är Sundsvalls GIF av i dag inte speciellt publikdragande men att serieettan med ett attraktivt, positivt spel bara lockar 4 730 åskådare till Bravida visar på traditionens/historien makt. Samtidigt drog Gais i sin seriefinal mot Falkenberg i division 1, nivå 3, 5 151 personer till Gamla Ullevi.

Förutom nu IFK Göteborg och Gais är även Örgryte IS populärare i stan än Häcken.

Men för all del. 4 730 är en för Häcken bra siffra. Lagets attraktionskraft har ökat i år, tre nästan fullsatta hus, cirka 6 300 åskådare, mot de tre Stockholmslagen och i derbyt mot IFK Göteborg. Bravida skall också gästas av Malmö FF och så hoppas man på en guldavslutning mot IFK Norrköping och därmed ytterligare två fullsatta hus.

Publikmässigt gör BK Häcken ett rekordår.

Häcken visar det goda på Hisingen, ön med sin utbredda kriminalitet. Klubben är värt ett mera lokalt stöd!

***

Min första kontakt med BK Häcken fick jag redan 1978 när jag läste pseudonymen Bertil Ahls bok Dragningen, som handlar om klubbens första år för cirka 80 år sedan.

Den 9 september 2009 gästades Idrottsmuseets Vänner av Dennis Andersson, en av Häckens ideologer och av initiativtagare till Gothia Cup, och hans inspirerande föredrag och klubbens ideologi sammanföll med min. Sen dess är jag medlem i BK Häcken.

Så detta är en partsinlaga.

***

BK Häcken har gjort en stor insats för damfotbollen i Sverige på elitsidan. När Kopparbergs/Göteborg avbröt sin elitsatsning, trädde Häcken in och räddade den allsvenska platsen och gav damerna faciliteter, vida överlägsna dem de hade tidigare. Det är inte billigt att driva ett topplag på damsidan med sina ringa publikintäkter.

Häcken är Sveriges mest jämlika elitförening i fotboll.

I fjor vann damerna Svenska cupen.

2022 har herrarna ett bra utgångsläge för att bli svenska mästare.

Den förra kvartersklubben är numera en av landets främsta fotbollsföreningar.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards