Direktlänk till inlägg 20 september 2022

Efterlyser jämnare domarnivå

Av Magnus Månsson - 20 september 2022 18:45

De här tankarna tänkte jag skriva ner i går. Men det kom en del i vägen.

Bland annat fastnade jag framför tv:n några timmar för att följa begravningen i London. Oavsett vilken grundinställning man har till monarkier var det en vacker ceremoni och ett värdigt avsked till Elisabeth II. Folkets kärlek och vördnad kunde man inte ta miste på.

***

Nåväl, lite mer vardagligt då.

De allsvenska domarna i fotboll hade ingen bra helg. Det blev alldeles för mycket fokus på deras insatser. Misstagen uppmärksammas mer nu när serierna går in i slutfasen. 

Nu är det förstås så att ett mål förändrar förutsättningarna för resten av matchen. Och en straff inte alltid är lika med mål. Men så resonerar förstår inte supporterna.

Fast visst förstår man Kalmars frustation över att man inte fick ett regelrätt mål godkänt mot Norrköping utan man fick nöja sig med kryss. De två eventuella poängen ytterligare hade gett KFF samma poäng som både MFF och AIK. Med bra möjlighet att nå en Europaplats.  Kalmar har ett gynnsamt restprogram. Så se upp!

***

Det stora irritationsmomentet är naturligtvis handsregeln. Hela året har det varit lite hipp som happ. Jag säger inte att domarna som friade Hammarby och Malmö FF (Lasse Nielsen) gjorde fel. Bollen rörde handen på väg in mot ett område där det fanns motståndare i bra lägen. Men i vilken utsträckning var armens rörelse och position naturlig? Svårbedömt, jag medger.

Men så kommer då Djurgårdens andra straff mot Göteborg. Möjligtvis rör bollen förvararens arm, men bollen är på väg ut mot ett område där det inte finns en enda spelare.

Det är för stor differens i bedömningen, när den klaraste ”ickestraffen” bestraffas, två gränsfall slipper åtgärd. Det har varit lite för många sådana situationer den här säsongen.

***

Och det gäller inte bara vid hands. Det är allmänt bekant att domarnas benägenhet att hala fram det gula kortet varierar kraftigt.  Många spelare ligger på avstängningsgränsen. Det är väl en utopisk tanke att domarkåren pratar sig samman för att hitta en jämnare nivå.

Men efter helgens många tveksamheter – det gäller inte enbart de ovan relaterade – känns det lite oroligt. Året har bjudit på svajiga domarinsatser.

Domarna har ett stort ansvar inför de avslutande sju omgångarna.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards