Direktlänk till inlägg 13 september 2022

Sävehof försvarar seriesegern

Av Magnus Månsson - 13 september 2022 18:13

Om någon timme är det avkast i Handbollsligan.

Toppmöte direkt, IFK Kristianstad mot regerande mästarna Ystads IF. Tvåan mot trean i mitt amatörtips inför säsongen.

För grundserieetta, liksom förra säsongen blir

1)      IK Sävehof. Har tappat målvakten Bertram Obling och några andra duktiga spelare men vem kan i längden få stopp på fyra så irrationella herrar som Elias Skipagötu, dennes kusin Oli Mittun, återbördade William Andersson Moberg och en skadefri Olle Ek. Bredden finns på alla positioner.

2)      IFK Kristianstad. Två starka nyförvärv, Mattias Helt Jensen och Andreas Cederholm till en redan stark trupp med två bra målvakter plus ett sedvanligt starkt publikstöd ger nye tränaren Stian Tönnesen en bra grund för en topplats.

3)      Ystads IF. I stort samma trupp och bara det borgar för en bra säsong. Det finns rutin och spelare med fortsatt utvecklingspotential, Jonathan Svensson, och som oftast egna talanger mogna att ta ansvar, typ Kasper Palmar.

4)      Hammarby IF. Ett vågat tips, till stor del beroende på att Alingsås och Skövde inte ser lika starka ut i år. Martin Dolk måste förstås förbli kurant. En skicklig tränare i Patrik Fahlgren är ett plus liksom stödet i Eriksdalshallen.

5)      IFK Skövde. Kan man tappa fyra så verkligt skickliga spelare som Jack Thurin, Mattias Helt Jensen, Dan Beck Hansen och Fabian Norsten (mv) och likväl bli ett slutspelslag? De nya Daniel Ekman och Jonas Samuelsson är bra ersättare, en gedigen ungdomsavdelning ger trygghet och bröderna Victor och Adam Ljungquist är på väg mot genombrott.

6)      Lugi HF. Det är dags nu för det unga laget att ta ett steg till mot Sverigetoppen. Isak Perssons utlandsflytt kommer att märkas liksom Hugo Forsbergs (till Önnered) snabba fötter. Axel Månsson skall bli intressant att följa. Casper Källs bästa stunder är handbollsgodis.

7)      Alingsås HK. Seriens bäste tränare är Mikael Franzén. År efter år har hans lag tappat landslagsspelare till utlandet likväl har laget krigat i toppen.  De nya, lite okända spelarna kommer han att utveckla men det blir ett mellanår. William Andersson Moberg och Daniel Blomgren kommer att saknas.

8)      Guif. En nästan intakt trupp som under Zoran Roganovic väl tagit hand om sina begränsade resurser och stadigt blivit bättre. Osäkert på målvaktssidan. Är Zorans son Marco tillräckligt stabil?

9)      HK Malmö. Svåranalyserat. När skadebenägne Daniel Ekman (nu Skövde) saknades haltade HK:s spel. Kan Tim Hilding ta ytterligare steg i sin utveckling finns ersättaren där. Stort ansvar på Magnus Persson och Anton Blickhammar. Finns stabila målvakter över 26 omgångar? Ny tränare Björn Sätherström har många talanger att utveckla. HK:s nya vägval intressant.

10)   IF Hallby. När nye tränaren Anders Hallberg spelade i Lugi var han något av min favoritspelare med sitt breda register. Kan han förmedla dessa egenskaper till sin för mig ganska okända trupp kommer smålänningarna att slippa kval.

11)  Önnereds HK. Hugo Forsberg är givetvis en bra förstärkning till en trupp med många ungdomar uppflyttade från den egna, stora och duktiga ungdomssektionen. Men finns det tillräcklig spetskompetens?

12)  OV/ Helsingborg. Nykomling som får det tufft. Som de flesta som kommer från Allsvenskan. Nye Felix Spross från degraderade IFK Ystad var verkligt duktig i Handbollsligan och kan ge OV en extra dimension. En kurant Albert Månsson är ytterligare en plusvariant.

13)  Redbergslids IK.  På repet i våras. Det blir inte lättare nu. Hur ersätter man Andreas Palicka, Elliot Stenmalm och Tobias Johansson? Det går inte om nu inte nye Malmöbekantingen (MBI) Marinco Kurtovic är lika skicklig tränare som han var målvakt.

14)  Aranäs HK. Jag gillar klubbens fina ungdomsverksamhet och förmåga att utbilda elitspelare. Men platsen i näringskedjan gör det omöjligt att säsong efter säsong genom kval hålla sig kvar i högsta serien.

 

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Magnus Månsson - Tisdag 23 april 18:22

Fyra allsvenska omgångar är avklarade. Ett enda lag har idel segrar, inte oväntat Malmö FF. Dels är MFF storfavorit och dels har man haft ett gynnsamt öppningsprogram med Hammarby hemma och övriga möten mot lag som allmänt tippas hamna i de nedre...

Av Magnus Månsson - Söndag 21 april 12:26

Hur skall man tolka Malmö FF:s 1—0-vinst mot nykomlingen Västerås SK? Segrar förlåter alltid – nästan i alla fall – det mesta. Och det finns ingen anledning att ifrågasätta det rättvisa i hemmavinsten. Samtidigt har jag åtskill...

Av Magnus Månsson - Fredag 19 april 17:55

Sydsvenskan har den senaste tiden haft två insändare, som pläderat för att Malmö åter skall få ett idrottsmuseum. Jag håller helt med Jörgen Ekdahl, tidigare handbollsspelare och ledare (och före detta elev från Augustenborgsskolan) och förre friti...

Av Magnus Månsson - Torsdag 18 april 18:23

Kvartsfinalerna i herrarnas SM-slutspel är avklarade. Damerna har precis börjat sina. Den inhemska säsongen varar ända in slutet av maj med finalerna. Hur klarar handbollen publikmatchen mot fotbollen och ishockey, som har ett VM väntande efter...

Av Magnus Månsson - Tisdag 16 april 18:46

Jag har haft en minisemester, tre dagar i Stockholm. Trevligt, teaterbesök (Änglagård, värt ett besök), sightseeing (alltid nostalgiskt att åter se platser från olika epoker i ens liv) och samvaro med en häften av familjen. Men också lärorikt. Av...

Presentation

Fråga mig

29 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< September 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards