Sadelbyteshistoria

Hade tagit ledigt idag eftersom det var sadelbytardag. Jag tyckte det funkade så bra sist med att Mustang kom ut så eftersom jag har sån lastningsproblematik och jag blir stressad av att ha en tid att passa betalar jag hellre utkörningsavgiften. Jag tänkte jag skulle passa på att skriva ner vår sadelhistoria so far på tre år. 
 
Filo kom bara med fyra täcken & två grimmor så allt var att skaffa från scratch. Jag hade ganska tur att en av K's sadlar låg bra på honom till en början (vintern 2017), han var ju riden hela travtiden men jämfört med nu var han mycket smalare över ryggen. Den sadeln är tyvärr i Finland nu, det hade varit jättekul att testa lägga på den för att kolla nu. Jag minns ju inte exakt hur han såg ut liksom.
 
I början red jag Filo väldigt lite, till en början bara på helgerna och sen utökade jag lite eftersom, och första 14-15 månaderna skrittade vi ju bara för att släppa stress så det hände inte jättemycket den tiden men efter 4-5 månader (Juli 2017) började jag iallfall känna att den var för trång och då köpte jag min Wintec Cair-dressyrsadel.
 
Jag vet att supermånga inkl min behandlare och nuvarande sadelutprovade dissar Wintec, IDK, jag tyckte den var superskön att rida i, den var så jäkla LÄTT att bära, jag älskade verkligen den. Den hade jag i drygt ett år (inkl koppjärnsbyte & köpte även en likadan hoppsadel) tills jag började med min behandlare och hon dömde ut dom. Då hade jag börjat känna att den inte låg helt perfekt men förutom det så var de dessutom för långa.
 
Efter Rauen är jag LIVRÄDD för att ha fel sadel då jag själv märkt & sett hur förstörd en häst kan bli mentalt av att gå med fel sadel för länge så det var inget att diskutera utan vi åkte till Mustang som vi blev rekommenderade och kom hem med vår första Jeffries, en Jerffries Kili 17" M, slutet av september 2018. När vi tre månader senare åkte tillbaka för koll hade han formligen exploderat muskelmässigt av att ha rätt sadel så vi fick byta till en Jeffries Thorin 17" MW i Januari 2019. 
 
April 2019 var jag övertygad om att vi skulle behöva byta igen men då räckte det med en omstoppning, varför vi sen fick 6 månaders återkollstid. Men i Oktober när det var det dags igen och jag trodde att nu har vi hittat Sadeln, nej då passade den inte alls utan det var bara att byta, det blev en Jeffries Kili 17" MW istället (dvs samma som vi hade först men en bredare). Då var hon lite tveksam till den men det var första gången de kom till oss och jag hade inte väntat mig byte så det var den enda de tagit med som var OK. 
 
Så idag tänkte jag att ja då blir det väl byte idag, men nope! Visst hade den satt sig i bakvikt (något jag noterat och det har verkligen satt mig ur balans) men nu kunde hon ta ut lite fram och fylla på bak och vips var den perfekt igen! Det hade hänt jättemycket sen Oktober trots att vi inte ridit så hårt så även fast det var en första omstoppning så kör vi 3 månader igen, tanken är ju att komma igång mer med träningen och galoppen så det kommer nog hända saker.
 
Jag är verkligen SÅ himla glad att jag började använda Maria så jag kom i kontakt med Mustang för de är så bra, och deras inbtyesservice de har är ju liksom out of this world. Det funkar så att man köper en sadel, sen om man behöver byta så köper dom tillbaka den och kvittar mot den nya, de drar av en femhundrig per kvartal man haft den i slitage och det är ju helt rimligt. Så första gången jag var ute köpte jag en sadel för 20 000, nästa sadel kostade 22 500 och då köpte dom in den gamla för 19500  = 3000 för ny sadel och jag är av med den gamla. Sist jag bytte hade jag ju haft den längre så den jag köpte för 22 500 köpte de tillbaka för 21, vilket nästa kostade exakt så de kvittade helt mot varandra. Så det rör sig om några tusenlappar mellan och då slipper man ju själv hålla på med att sälja, hitta en som passar osv osv osv. Nej det är så bra. Så himla nöjd.
 
Det kommer nog bli några byten till, förrförra gången Maria var ute gav hon mig en övning att klia Filo under magen så han reser magen och stretchar upp ryggen. När han är på sin topp säger hon "såhär ska han se ut när vi är klara" hahaha. Så det blir nog några sadlar till.. 
 
Tog en bild idag när han står i boxen och tjurade, inte bästa bilden och han står lite i nedförsbacke, jag har ju tyvärr varit på tok för dålig på att ta exteriörbilder på honom och typiskt jämförelsebilder så hittade jag bara en ridbild från våren 2017 där han inte alls står på samma sätt men ca la vie. Nåt händer ju. Roligt iallafall att han inte är smälltjock just nu som tidigare vintrar!
 
I K's sadel våren 2017
 
Får göra ett projekt och söka upp ett antal bilder att återskapa idag så det blir mer lika jämförelser!