Vinterns träningsplanering + sadelbyte

Nu har jag funderat ut ett träningsprogram för hösten/vintern. Det blev ett tvåveckorsschema där jag ville ha med uppbyggande träning, vilodag och kravlös uteritt varje vecka, och sen ett par andra komponenter där jag tänker varannan vecka. Sen får jag se över och revidera när det blir vår, nu har jag t ex inte alls med skogsridning (eftersom jag inte vill rida på småstigar på vardagar när det är mörkt) eller tömkörning (som inte brukar funka på vintern då han blir för spänd/stark).
 
Vecka 1:
Uppbyggande träning (ridbanan)
Samlad trav
Trab (ridbanan/hemma)
Vilodag/Skrittur/Promenad/Lastträning
Travbommar (ridbanan)
Kravlös uteritt
Längre uteritt/Galoppträning
 
Vecka 2:
Uppbyggande träning (ridbanan)
Kondition
Backträning
Vilodag/Skrittur/Promenad/Lastträning
Dressyrpass (ridbanan)
Ridning på hårt underlag
Kravlös uteritt
  • Kondition, samlad trav, backträning/klättring, hårt underlag & trab har jag satt varannan vecka för att underhålla & inte glömma.
  • Travbommar & dressyr är för att bygga upp och varannan vecka för inte överbelasta.
  • Uppbyggande träning är så lätt att anpassa efter dagsstatus och så viktigt så det vill jag ha med varje vecka.
  • Vila och kravlöst ute talar såklart för sig själv.
Så när vi är helt igång igen ska vi köra på detta, det går självfallet att kasta om dagarna men tanken med ovan är att ta uppbyggande (som är jobbigt) efter en kravlös rolig helg ute, sen en dag ute med jobb men inte på samma sätt så han får springa av sig det som varit. Trab kan jag både köra hemma OCH på ridbanan så den kan jag också variera lite. Och sen lite jobbigare på ridbanan på fredag inför att ha en roligare mer avslappnad helg igen då. Sen kommer jag såklart får kasta runt ibland pga livet, om han vill ha ledigt nån annan dag, om jag får sällskap, om det blir stylt-väder i vinter osv osv! Men det är en plan för dagsläget iallafall.
 
Jag ställde frågan i fyra relativt stora Facebookgrupper och blev lite förvånad över hur få som faktiskt har en plan, jag har alltid känt mig så ensam att ta det som det kommer men det var superfå som hade faktiska planer (många var såhär typ var tredje dag ridbana/ute/vila och det är ju inte eakt vad jag letade efter som inspiration). 
 
Det var inte riktigt i min plan att byta sadel men det är som det är och jag gissar att jag kankse får byta igen nästa gång så vi får se men ja. Det är ju inget att diskutera, han var ju supergrinig sista tiden innan vilan och jag trodde det var vinterpälsen eftersom att jag var inställd på att sadeln var OK förutom att det behövde stoppas, men nu när den låg så dåligt så var det säkert det. Han hade fått så mycket ryggmuskler så den låg dåligt fram i bossorna med och för lågt över manken. Men det är som det är som sagt. Idag tänkte jag att jag skulle skritta honom för första gången och jag har väl tänkt skritta en vecka men jag får se, jag vet inte om jag kan stå i fältsits eller inte. Kommunen har nämligen stängt av en väg till stallet pga byte av vägtrummor i minst 2 veckor, de har hållt på en halv vecka nu, och detta har klippt av många ridvägar och de som är kvar har backar, så jag får se hur det blir i veckan, men nu känner jag mig iaf OK med att ta in honom själv så kan ju alltid gå promenad eller så också. Får ta det lite dag för dag pga allt detta med vägen utöver läkning efter op, men skritt minst en vecka och sen får jag känna efter läget med kroppen.