Veterinärfråga

Hur länge tycker ni man ska vänta innan man tar ut veterinär till sin häst om man känner att den inte är riktigt fräsch? När vet man om det bara är en svacka eller om man borde kolla upp det? Det är så svårt att sätta något exakt på hur länge man bör vänta, tycker jag. 

Det här är en så svår fråga, för jag tycker att det helt beror på hur väl du känner din häst och hur kunnig du är sen tidigare. Det finns ju många småskador som kan gå över på bara någon vecka av sig själv, medan andra behöver behandlingar av veterinär för att läka. Vi brukar helt enkelt gå på den berömda magkänslan, för den har oftast rätt. Nu med Bella till exempel så hör vi inte av oss till veterinären direkt, eftersom vi känner till hennes historia och har en teori själva om vad vi behöver göra/vad som har hänt. Däremot om en häst drastiskt förändrar sitt beteende i ridningen (som hon gjorde när hon fick sin akuta skada) så hör vi av oss om professionell hjälp direkt. 

När det kommer till mer diffusa skador, som exempelvis Boppens bogskada som han fick i höstas eller om vi misstänker en inflammation så brukar vi först analysera lite själva och se om den "konstiga" känslan går att lösas med ridning/något annat på hemmaplan, och ger det hela ett par veckor i alla fall för att se om "svackan" känns bättre. Ifall vi då känner att det nog inte är ridbarheten som är problemet så hör vi av oss direkt till veterinär. Som sagt så är magkänslan det bästa att lita på :) 

Sen när vi ändå är inne på lite hälsosnack så är vi också noggranna med att analysera oss själva och vad vi behöver förbättra/förändra. Ifall din häst gång på gång får inflammationer/blir överansträng så är det rent krasst något du gör fel och behöver ändra på. Tycker det är tråkigt att många har en så "lätt" inställning till att spruta hästar, med tanke på hur stora risker det innebär och att det inte är bra för lederna i längden. De tar till genvägen att spruta (och ofta tävla snart efter behandlingen) istället för att förändra sin träning och hästhållning, vilket är betydligt hälsosammare i längden och etiskt sjysst mot hästen. Hästar är djur och inga tävlingsmaskiner <3 Vi var till exempel tvungna att göra en helomvändning gällande vår träning och hästhållning av Tage när vi fick reda på hur många problem han har i sin kropp och därför fick inflammationer gång på gång. Att han är fräschare nu än någonsin är ju ett tecken på att förändrad hästhållning och medveten, varierad träning kan göra mycket, tillsammans med bra alternativa behandlingar ibland :) 

 
Hur tänker ni läsare kring detta? Har ni någon tidsmall som ni följer eller går ni också efter magkänslan? 

/ Emma

Kommentarer
Anna säger:

Vad konkret har bi förändrat för Tage?

Svar: Lösdrift (innan vi flyttade till egen gård: mer utevistelse), stora hagar, och sen ett helt nytt träningsupplägg med 3-4 uteritter i veckan och bara 2 pass på banan/vecka :) Det är de största förändringarna skulle jag säga!
Emma Elfstrand

2019-05-10 | 14:56:36
Linn säger:

Åh vilken svår fråga! När man känner sin häst väl så märker man snabbt om något är fel och som ni säger är magkänslan faktiskt det som är mest pålitligt. Min magkänsla sa mig att jag behövde ta ut kiropraktor till min häst som har varit dålig i ryggen och konstig i bakbenen sedan slutet av förra sommaren. Trots massör- och veterinärbesök upprepade gånger kunde ingen av dem se vad som var fel. Kiropraktorn visste felet efter mindre än 5 minuter, så låt magen visa vägen! Angående tidsram eller så så vet jag inte om jag har någon, jag brukar nog ringa och i alla fall rådfråga så fort jag misstänker något!

Svar: Ja det är alltid bra att rådfråga om man är osäker :D
Emma Elfstrand

2019-05-10 | 19:53:42
Bloggadress: http://https://nouw.com/viastephanie

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: