23 februari 2019

Ställ krav på invandrare - för välfärdens skull

I migrationsdebatten tas det ibland upp att vi måste ställa krav på de som invandrat till Sverige. Motståndare gör sitt bästa för att brunsmeta dessa debattörer. Jag ställer mig på kravsidan, men inte för att "krav är att bry sig" utan snarare av rättviseskäl.

I Sverige är vi snälla, och att ställa krav kan kännas hårt och kallt. Men det som missas är att vi redan har ett sådant system i Sverige. Alla svenskar är nämligen skyldiga att gå nio år i skolan. Under dessa nio är är skolan i sin tur skyldiga att ge eleverna en viss kunskapsnivå och andra färdigheter.

Detta är grunden till vårt välfärdssystem. Alla som kan, förväntas arbeta och därigenom betala skatt. Utbildningen ska ge tillräckligt för att vi ska bli arbetsföra medborgare som kan bidra till välfärden.

Det är viktigt att komma ihåg att detta inte är något valfritt. Alla svenskar är tvungna att gå i skolan. Frågan som man då måste ställa sig är, varför invandrare, som kan antas vilja ta del av välfärdssystemen, inte också ha krav på sig att uppfylla samma nivå av kunskap och färdigheter?

Det kan tyckas hårt, men välfärd är faktiskt inte gratis.

Intressant? Andra bloggar om: , , , ,

Inga kommentarer: